Калцият е полезен за организма. Той участва в изграждането на костите и зъбите. От друга страна, калцият влиза в състава на над 85% от бъбречните камъни.
Обикновено на повечето хора с калциеви камъни се препоръчва да ядат храна, която е бедна на калций, но за съжаление в някои случаи това е погрешен съвет. В храносмилателната система калцият се свързва с оксалатите и по този начин те не се абсорбират и не се превръщат в бъбречни камъни. Когато калцият в храната е недостатъчен абсорбцията на оксалати в червата се увеличава, което повишава риска от образуване на бъбречни камъни.
Калциевите камъни се образуват по няколко причини:
високи нива на калций в кръвта и съответно в урината поради хормонално нарушение
дефект в бъбреците, който позволява на калция да “избяга” в урината
повишена абсорбция на калциеви йони в храносмилателната система – най-честото нарушение