1. Лечение на бъбречна колика

Бъбречната колика представлява остра и внезапна болка, която възниква при камък в бъбрека или уретера.

Бъбречната колика е най-тежкият и най-чест симптом при пациентите с уролитиаза. Това е сериозно спешно състояние, изискващо адекватни мерки от страна на лекаря.

Като начало пациентът трябва задължително да се консултира със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други.

Лечението на бъбречната колика изисква бързо и ефективно спиране на болката с болкоуспокояващи средства и преодоляване на спазъма на гладката мускулатура със спазмолитици.

По време на бъбречната колика се препоръчва покой на легло. Пациентите не трябва да се движат, да тичат, да скачат и да правят водни удари. Добър ефект имат и комбинациите на топли вани до 38-39 градуса и грейките в лумбалната област. Те действат успокояващо и намаляват спазъма на гладката мускулатура и спомагат за елиминирането на конкремента. Назначава се пиене на топли течности в неголямо количество.

Лечението на бъбречната колика най-често се провежда амбулаторно. При дълготрайни и затегнати бъбречни колики се препоръчва пациентът да се приеме в болница за по-нататъшно наблюдение в урологично, нефрологично, хирургично или вътрешно отделение.

Вашият лекар може да Ви предпише лекарства за болката и/или препарати като Неоренал Форте, които улесняват елиминирането на бъбречните камъни или на по-малките фрагменти, като отпускат стените на пикочните пътища, увеличават диурезата, което спомага за изхвърлянето на бъбречните камъни, също съдържат лубрикиращи (смазващи) пикочните пътища вещества, които улесняват приплъзването на камъка при движението му в отделителната система.

След отзвучаване на коликата пациентите подлежат на щателно изследване, за да се установи точната локализация на конкремента, неговата големина и настъпилите промени в бъбреците.