3. Принудително отстраняване на бъбречни камъни

Лечението ще помогне да бъдат премахнати бъбречните камъни, използвайки една или повече стратегии:

•        Разбиване на бъбречния камък, за да може по-малките парчета да се отделят с урината (литотрипсия)

•        Премахване на камъка през уретера (утероскопия)

•        Хирургическо премахване на камъка от бъбрека (перкутанна нефролитотомия)

•        Поддържане на уретера отворен използвайки временен стент (разширение)

Литотрипсия

Литотрипсията е процедура, използваща фокусирани шокови вълни за разбиване на бъбречни камъни.

Какво се случва по време на литотрипсия?

1.      Подготовка. В повечето случаи ще Ви бъде приложено венозно успокоително лекарство, което ще Ви помогне да се отпуснете. След това ще легнете на специална манипулационна маса.

2.      Намиране на камъка. Вашият лекар ще използва рентген или ултразвук, за да намери камъка. Вие ще бъдете позиционирани, така че камъкът да е разположен в права линия спрямо генератора на шокови вълни.

3.      Разбиване на камъка. Когато камъкът е разположен правилно, генераторът ще изпрати приблизително 2 000 до 3 000 шокови вълни към него. Шоковите вълни ще разбият камъка на малки парчета. Обикновено можете да се приберете вкъщи в същия ден и малките каменни парчета ще се изхвърлят сами от организма.

Уретероскопия

Уретероскопията е механично придвижване на катетър през пикочния мехур и уретера, за да бъде премахнат бъбречният камък.

Какво се случва по време на уретероскопия?

1.      Обща анестезия. Ще Ви бъде предоставен медикамент, който да Ви упои по време на процедурата, за да не я усетите или запомните.

2.      Внасяне на уретероскопа и намиране на камъка. Вашият лекар ще вкара катетър (малка тръба с камера наречена уретероскоп) във Вашата уретра, нагоре през пикочния мехур и после през уретера, за да намери камъка.

3.      Премахване на камъка. Някои камъни могат да бъдат изтеглени, използвайки малка „кошничка“, закачена за края на уретероскопа. Други камъни ще трябва да бъдат раздробени със специален лазер, прикачен за уретероскопа, преди да могат да бъдат премахнати с кошничката.

4.      Вкарване на стент. Стентът (малка тръбичка) често се поставя в уретера. Стентът е временен и трябва да бъде премахнат след няколко седмици.

Перкутанна нефролитотомия (PCNL)

Перкутанна нефролитотомия е операция, която отстранява бъбречния камък директно от бъбрека. За големи камъни (10 mm до 20 mm или повече) най-бързият и най-лесен начин е хирургът да подходи директно от кръста Ви, да проникне в бъбрека и да премахне всички парчета от камъка.

Какво се случва по време на перкутанна нефролитотомия?

1.      Обща анестезия. Ще Ви бъде предоставен медикамент, който да Ви упои по време на процедурата, за да не я усетите или помните.

2.      Вкарване на тръбичка. Лекарят Ви ще направи малък разрез на кръста Ви и ще вкара малка тръбичка наречена нефроскоп. Използвайки рентген, лекарят Ви ще позиционира нефроскопа директно в бъбрека.

3.      Премахване на камъка. Използвайки ултразвук или лазер, Вашият лекар ще раздроби камъка на малки парчета. Парчетата ще бъдат премахнати през нефроскопа.

4.      Вкарване на стент. В някои случаи се поставя уретерен стент по време на операцията.

5.      Кратък престой в болница. В повечето случаи би Ви се наложило да престоите в болница 1-2 дни. Нефроскопът ще остане в бъбрека Ви. Тръбичката ще излиза директно от кожата на кръста Ви и ще източва бъбрека докато урината се пречисти и подуването спадне.

За уретерните стентове

Уретерният стент е малка, куха тръбичка, която минава от бъбрека до пикочния мехур и остава там няколко седмици след премахването на бъбречния камък. Стентът Ви помага по 3 начина:

•        Държи уретера Ви отворен. Уретерът Ви ще е очаквано подут след процедурата по премахване на бъбречния камък. Стентът ще пречи на това подуване да блокира уретера.

•        Предотвратява сериозна болка след процедурата. Ако уретерът Ви е подут толкова, че да е блокиран, може да изпитвате сериозна болка 3 до 7 дни. Със стент, урината ще протича свободно и няма да изпитвате тази болка.

•        Ще разшири уретера, така че фрагментите от бъбречния камък да преминават по-лесно след процедурата.

Стентът от своя страна също причинява някои временни затруднения.

Попитайте Вашия лекар какво да очаквате.