4. Профилактика

Основни насоки за профилактика

Заедно с пълните изследвания и плана за профилактика, ето 5 основни стъпки, които да опитате. Не е гарантирано, че тези мерки ще проработят при всеки, но в повечето случаи ще помогнат да се намали вероятността от образуване на бъбречен камък.

  1. Пийте повече течности.

Освен ако нямате бъбреци с нарушена функция, трябва да пиете достатъчно течности, за да произведете поне 2 литра урина всеки ден. Колко ще трябва да изпиете? Зависи от ситуацията Ви. Ако пиете достатъчно, урината Ви ще е прозрачна или леко жълта. Ако е тъмно жълта означава, че урината Ви е много концентрирана, така че калциеви или други кристали могат да се натрупат и да  образуват друг бъбречен камък.

  • Яжте по-малко протеини както и по-разнообразна т.е. не еднотипна храна.

Повече протеин може да е предпоставка за бъбречни камъни. Препоръчителната порция на ден е приблизително 120 грама (зависи от теглото). Излишно количество протеин се преработва в мазнина, която променя условията на урината така че се увеличава вероятността от бъбречни камъни.

  • Намалете солта в ежедневието си.

За един възрастен максималното препоръчително количество натрии на ден е 2400 mg. Натрият, съдържащ се във солта, предизвиква увеличаване в количеството калции в урината, което увеличава вероятността от бъбречни камъни.

Започнете като ядете храната си без да добавяте сол. В повечето случаи вече получавате нужното количество от други храни, които по-принцип я съдържат.

  • Приемайте повече цитрат. Цитратът е химикал, който спира образуването на бъбречни камъни. Колкото повече се съдържа в урината Ви, толкова по-малки са шансовете за бъбречни камъни. Цитрат има в лимони, портокали и грейпфрут – така че включете тези цитруси в диетата си и пийте техни сокове.
  • След извършена процедура или преминаване на камък по естествен път е препоръчително да се приемат продукти като Неоренал Форте, които отпускат стените на пикочните пътища, като по този начин намаляват болката, увеличават диурезата, което спомага за изхвърлянето на бъбречните камъни. Неоренал Форте съдържа също лубрикиращи (смазващи) пикочните пътища вещества, които улесняват приплъзването на камъка при движението му в отделителната система. Попитайте Вашият лекар за препоръчителна продължителност на прием, за да намалите вероятността от повторно образуване на бъбречни камъни.